: Stor donation av Bud Grace

Bud-Grace-00

Den amerikanska skämtserien »Ernie« av Bud Grace är vid det här laget en svensk klassiker.

»Ernie« debuterade den 1 februari 1988 i amerikanska dagstidningar, men succén i hemlandet var inte omedelbar, till skillnad från mottagandet i Norden och då speciellt i Sverige där seriens smått absurda och galna humor gick rakt in i den svenska folksjälen.

Opublicerad söndagssida, 1988.

Opublicerad söndagssida, 1988.

Debutåret 1988 dök Ernie upp i serietidningen Larson! 1988:1 följt av publicering i Dagens Nyheter och i ett flertal andra svenska dagstidningar. Året därpå, 1989, besökte Bud Grace Sverige och mottog i samband med Comics `89 på Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg Svenska Serieakademins prestigefyllda Adamsonstatyett till bästa utländska serieskapare. Bud Grace har sedan dess besökt Sverige vid flera tillfällen, och »tycke har uppstått«.

Larson! 1989:8. Tidningen publicerades 1988–2009.

Larson! 1989:8. Tidningen publicerades 1988–2009.

Ernie 2002:13. Tidningen har utkommit sedan 1996.

Ernie 2002:13. Tidningen har utkommit sedan 1996.

Det är därför inte speciellt förvånande, men desto mer glädjande, att Bud Grace genom Svenska Serieakademins president Sture Hegerfors har valt att skänka delar av sitt livsverk till Svenskt Seriearkiv! Efter en del vånda och väntan på vad Tullverket skulle säga anlände i augusti i år ett stort paket till Seriearkivet i Lund med över 600 original från åren 1998–2012. Bud Grace har plockat ihop en månads dagstrippar per år med tillhörande söndagssidor, vilket har kompletterats med illustrationer och omslagsoriginal. Materialet är en veritabel humoristisk och forskarmässig guldgruva!

För den som tidigare inte har läst så mycket av »Ernie«, men som vill läsa mer, finns det en hel del publicerat på svenska. Förutom i egna album, pockets och tidningar har serien bland annat publicerats i Bizarro, Svenska Puckomagasinet, »Pandora Album«, »Pandora Pocket« och naturligtvis i Larson!. Och för den som vill läsa mer om Bud Grace och hans skapelse rekommenderas artikeln »Bud Grace har modellerat Ernie efter sig själv« av Ingemar Bengtsson i Bild & Bubbla 1990:1.

Artikeln är hämtad ur Bild & Bubbla nr 193 (2012:4)

SeFs nyhetsbrev november 2012

SeFs nyhetsbrev – webbversion

avatar

About Thomas Storn

Thomas Storn. Arkivarie, Lund. Född 1968. Medlem i SeF sedan 1981. SeF:s arkivarie och ansvarig för projektet Svenskt Seriearkiv – Svensk Seriehistoria. Styrelseledamot sedan 2001.
This entry was posted in Föreningsnytt, Förstasidan, Nyheter, SeFs nyhetsbrev november 2012, Senaste, Seriefrämjandet, Svenskt Seriearkiv, Sverige and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>