avatar
: SeF på Europas största seriefestival

Nyhetsbrev-januari-2013-Angouleme

Seriefrämjandet åker varje år på ett antal internationella seriefestivaler och -mässor och marknadsför den svenska seriekulturen. Föreningen driver på dessa mässor och festivaler olika projekt för att se till att medvetenheten om svenska serier ökar i omvärlden men även skapa möten mellan svenska serieskapare och utländska förläggare och redaktörer – allt för att öka möjligheten för svenska serieskapare att slå igenom internationellt.

Sista veckan i januari åker föreningens representanter samt ett antal svenska serieskapare och förläggare till Festival International de la Bande Dessinée Angoulême ­– Europas största seriefestival. Angoulême ligger i västra Frankrike och är den viktigaste mötesplatsen under året för alla som arbetar med tecknade serier. Här möts serieskapare, förläggare, redaktörer, journalister, historiker och vanliga läsare under fyra dagar för att fira seriekonsten med utställningar, föreläsningar, paneldebatter, signeringar med mera. Besöksantalet ligger på över 200 000 och den franska kulturministern brukar inviga festivalen.

Representanter för SeF har åkt till festivalen i Angoulême varje år det senaste decenniet för att bygga upp ett internationellt nätverk. Förra året var vi speciellt aktiva, med en egen utställning om svenska serier, »Livet är inget för amatörer«, som rönte stor uppmärksamhet. I år är vi med och organiserar »Gare du Nord«, den nordiska delen av festivalen i tältet le Nouveau Monde (Den nya världen). Vi kommer bland annat fira av Knut Larssons franska debutbok »Triton« med en hejdundrande releasefest, hålla en minnesstund för nyligen bortgångna Kristiina Kolehmainen på puben Chat Noire och hålla fanan högt för svenska serier.

SeFs nyhetsbrev januari 2013

SeFs nyhetsbrev – webbversion

avatar

About Fredrik Strömberg

Fredrik Strömberg är författare, journalist, pedagog och curator. Han är ordförande i Seriefrämjandet, en av redaktörerna för tidskriften Bild & Bubbla och lärare på Serieskolan i Malmö. Han är författare till böcker som Black Images in the Comcis, The Comics Go to Hell, Comic Art Propaganda och Swedish Comics History.
This entry was posted in Förstasidan, SeFs nyhetsbrev januari 2013, Senaste. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>