avatar
: Nytt från styrelsen – december 2013

Bubbla-med-utropstecken-webb-skugga-312

Seriefrämjandets styrelse har haft möte. Här kommer en sammanfattning av några av de saker som avhandlades.

Årsmötet 2014 hålls preliminärt lördagen den 26 april i Göteborg.

Anders Lundgren har utsetts till ny ledamot i juryn för Urhunden, där han efterträder Peter Wallström, som avgått.

För att samla in information, önskemål och idéer som underlag i undersökningen för ett framtida Seriecenter i Stockholm har under hösten en rad möten och intervjuer hållits mellan Seriefrämjandet och olika parter i huvudstaden som arbetar med serier.

Projektet Tusen Serier har under hösten bl.a. haft workshops i Kristianstad och i lokalen i Malmö. Man har också deltagit i anarkistiska bokmässan i Rosengård Malmö, och haft föreläsning på Alby bibliotek. Projektet deltog i festivalen ISV med en utställning och ett framträdande på scenen på mässan. Inom projektet har det under hösten 2013 utkommit tre titlar: ”Destruktörerna”, ”Fem papperslösa kvinnors historia” och ”Kroppen rör på sej”. Två böcker är planerade att utkomma under december.

Serier i undervisningen är ett samarbetsprojekt med Egmont som invigdes till Bokmässan. Projektet har tagit fram pedagogiskt material med Kalle Anka som lärare kan använda i sin undervisning.

Det är i praktiken klart att Svenskt seriearkiv skall flytta in i Malmö stadsarkivs lokaler. Flytten sker sommaren-hösten 2014, med invigning på hösten, eventuellt i form av en konferens i samarbete med Malmö högskola.

I slutet av november hölls en stor konferens på seriearkivet, med anledning av dess 10-årsjubileum, och till dess utkom även det tillhörande numret av Bild & Bubbla (nr 197). Webbplatsen för arkivet har också utvecklats.

Årets upplaga (den sjunde i ordningen) av barnseriefestivalen I Seriernas Värld, ISV, genomfördes i oktober/november med stor framgång. Det var kö utanför Form/Design Center till invigningen på fredagen, välbesökt till bristningsgränsen under lördagen, men lite lugnare under söndagen. Festivalen rymde gäster från Sverige och andra länder, 14 utställningar, flera programpunkter, och gott om aktiviteter för barn och ungdom, som sig bör.

Ett antal nya utställningar har producerats:

”Sveriges seriehistoria” utgår från Fredrik Strömbergs bok ”Swedish Comics History” och presenterar tematiskt svensk historia från 1700-talet till idag. Premiären var på Malmö stadsbibliotek under ISV, och nästa visning var i Lund under Seriearkivets konferens.

”Vicky, Jackie, Wendy” presenterar serietidningar om och för kvinnor, och hade också sin premiär på Malmö stadsbibliotek under ISV. Projektledare är Hans Holm, som även gjort forskning, och Natalia Batista. Utställningen visades på konferensen på seriearkivet i slutet av november.

”Utopiska visioner” är ett samarbete med Kolik förlag m.fl. och presenterar episka serier, dvs. genrer som science fiction, fantasy, skräck och äventyr. Den premiärvisades i Stockholm i september–november och skall sedan vandra vidare till Göteborg och andra platser.

”Mumindalen” hör ihop med Bild & Bubbla 196 och firar Tove Jansson 100-årsjublleum nästa år. Den lyfter fram sex samtida nordiska serieskapare på olika sätt influerats av Jansson. Utställningen hade även den premiär under ISV och skall börja sin vandring runt norden.

Strindbergsutställningen har nått sitt slut efter omkring ett dussin visningar i Frankrike och Sverige.

Årets seriescen på Bokmässan genomfördes med framgång och hade 36 programpunkter och 1 409 besökare. Vi satsar på att fortsätta utveckla detta och försöker få en ännu större scen nästa år.

Under 2013 har vi hållit tre serieaftnar, en under våren och två under hösten, och alla har gått i Kalle Ankas tecken. Den första i februari hade tema Don Rosa och involverade redaktörer m.fl. som diskuterade denne populäre tecknare. Den andra i september presenterade Arild Midthun som talade om sitt arbete som tecknare. Den tredje i oktober var en filmvisning av dokumentären ”The Life and Times of Don Rosa”, följt av en diskussion med regissören.

Seriefrämjandet har tidigare haft både en grupp och en sida på Facebook. För att förenkla lades gruppen ned i september, för att koncentrera föreningens information till en kanal. För att fylla behovet av en allmän seriegrupp på Facebook, upprättades gruppen ”Seriefrämjandets Tankebubbla – Thought bubble”.

Styrelsen önskar alla en God Jul och ett Gott Nytt År!

This entry was posted in Föreningsnytt, Förstasidan, Nyheter, Seriefrämjandet and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>