avatar
: FRANSKSPRÅKIGA SERIEDAGEN 2014

FSD_logo

Gästpresentationer

JULIE DELPORTE [FRA/KAN]
Delporte kommer ursprungligen från Frankrike, men bor101105delporte-julie_g idag i Montreal, Kanada, där hon ger ut sina serieböcker och fanzin. Hon har även gett ut en barnbok på franska – Je suis un raton laveur. Tidigare organiserade hon Montreals 48-timmars-seriefestival, och hon leder idag det Montrealbaserade radioprogrammet Dans ta Bulle om tecknade serier. Bland hennes egna serier är den mest kända Journal, en samling av hennes dagboksserier som gavs ut av Koyama Press förra året och hyllades i pressen, inte minst för den säregna grafiska stilen, kolorerad med färgkritor. I år kommer uppföljaren Everywhere Antennas.

239490_2XAVIER LÖWENTHAL [BEL]
Konstnär och förläggare från Bryssel. 1993 var han med och grundade det oberoende förlaget La Cinquième Couche (5c), tillsammans med en grupp författare och tecknare från institutet Saint-Luc i Bryssel. Förlaget är specialiserat på tecknade serier, grafisk design, litteratur och poesi, och spelade en viktig roll i utvecklingen av ”seriernas nya våg” i början av 90-talet. Kontroverser har ofta gått hand i hand med utgivningen. Löwenthal har tidigare gästat Sverige på Stockholms Internationella Seriefestival i april 2012.

DODO NITA [RUM] (OBS! ENDAST I STOCKHOLM!)186x233-dodo-nita0e48
Konst- och serieskribent och utställningsintendent, född i Bukarest. Han har bland annat skrivit standardverket Istoria Benzi Desenate Românesti om de rumänska tecknade seriernas historia. Han är även en av världens främsta experter på den belgiska serien Tintin och har skrivit avhandlingen Tintin en Roumaine. På Franskspråkiga Seriedagen 2014 kommer han att hålla ett av sina populära Tintin-föredrag.

Marguerite-abouetMARGUERITE ABOUET [ELF/FRA] (OBS! ENDAST I STOCKHOLM!)
Abouet är född i Elfenbenskusten, men bor idag utanför Paris där hon arbetar som illustratör och serietecknare. Mest känd är hon för sina uppmärksammade serieromaner om den ivorianska flickan/kvinnan Aya, vilka hon har utvecklat tillsammans med sin make, illustratören Clément Oubrerie. Utgångspunkten var att skildra det vardagliga Afrika av idag, som en motvikt till de ofta förekommande skildringarna av krig och svält. Den första av dessa – Aya från Yopougon – gavs ut på svenska 2010 av Papamoscas förlag. Ytterligare två har kommit ut på franska och engelska. Aya har även gett upphov till en spinoffserie för mindre barn – Katterna anfaller gavs ut på svenska av Epix Förlag i fjol.

 

This entry was posted in Förstasidan, Senaste. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>