avatar
Nytt från styrelsen – mars 2014

Seriefrämjandets styrelse har haft möte. Här kommer en sammanfattning av några av de saker som avhandlades.

Årsmötet blir i Göteborg i slutet av april. Närmare information går ut i slutet av mars. Kallelse och verksamhetsberättelse går till tryck under månaden.

En ny lokalförening är på gång i Jönköping. För närvarande tar man in intresseanmälningar. Ansvariga är Jamil Mani och Mikaela Elf.

Alla de styrdokument som ersätter delar av de gamla stadgarna är klara och har antagits av styrelsen. De nya styrdokumenten har påbörjats: förlagsavtal, jämställdhetsplan, Svenskt Seriearkiv m.m.

Svenskt Seriearkiv flyttar till nya lokaler i Malmö i sommar. En ny bok från arkivet är också under arbete.

Kansliet har tagit in Kinga Dukaj som webbkoordinator och för att sköta en del av Kattarina Baekmarks uppgifter då hon är sjukskriven.

Bild & Bubbla nr 198 har skräcktema, med omslag av Lars Krantz, och en lös bilaga med Dylan Dog. Nr 199 kommer att ha barnserier i fokus. Arbete pågår med nytt format, som förhoppningsvis blir klart till nr 200, som släpps på Bokmässan.

Listan över serieboksutgivningen under förra året är klar och ligger på Urhundens webbplats. Nomineringarna till Urhunden kommer att offentliggöras på Stockholms internationella seriefestival.

Vi söker just nu stöd för en mer permanent utställningsverksamhet i Seriestaden Malmö, ”Seriehallen”. Detta skulle ge ett ”fönster” där besökare kan möta serier i utställningsform på daglig basis. Intresset verkar vara stort, och Sydsvenskan har skrivit en artikel om detta.

Projektet Tusen Serier har ett uppföljningsprojekt med namnet Tusen Stafettserier, med workshops för stafettserier med tonvikt på frågor om rasism. Inom Tusen Serier har det under 2013 utkommit tre titlar: ”Destruktörerna”, ”Fem papperslösa kvinnors historier” och ”Kroppen rör på sej”. Två böcker utkommer nu under årets start: ”Bekele” och ”Blå”.

Nya broschyrer om Seriefrämjandet har tagits fram på svenska och franska. De senare delades ut i Angoulême. En version på engelska är på gång.

Projektet Serieförmedlingen går framåt och arbetet med att förmedla arbeten blir allt mer systematiserat.

För tillfället håller projektet Seriecenter Stockholm på att avslutas i en slutrapport som ska lämnas in till redovisning och ligga till grund för fortsatt arbete.

Serier i undervisningen är ett samarbetsprojekt med Egmont som invigdes till Bokmässan. Projektet har tagit fram pedagogiskt material med Kalle Anka m.m. som lärare kan använda i sin undervisning.

Finansiering håller på att sökas för festivalen AltCom i höst och förarbetet är redan igång. Temat för årets upplaga är Postapokalyps.

Utställningarna Sveriges seriehistoria och Vicky, Jackie, Wendy har visats på Malmö stadsbibliotek under festivalen I Seriernas Värld, och i Lund under Svenskt Seriearkivs jubileumskonferens. Nästa visningsplats är Delsbo bibliotek och utställningarna bokas för fullt.

Utopiska visioner har visats i Stockholm och ska sedan vandra vidare till Göteborg och andra platser.

Utställningen Mumindalen visades under I Seriernas Värld och har visats på Almedalsbiblioteket i Visby i januari. Den ska visas i Stockholm och vandra runt Norden.

I januari/februari genomfördes vår största satsning till dags dato vid den stora seriefestivalen i Angoulême. I samarbete med Svenska institutet och Svenska institutet i Paris samt med stöd av Kulturrådet höll vi en monter, utdelade resestipendier och koordinerade den svenska delegationen med cirka 26 deltagare.

Under 2013 hade projektet Serieresidens två gästande serieskapare från Belgien och det kommer att komma nya under våren och hösten 2014. Serieresidens är vår del i samarbetsprojektet och nätverket CUNE.

This entry was posted in Föreningsnytt, Förstasidan, Nyheter, Seriefrämjandet. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>