avatar
Nytt från styrelsen – september 2014

Seriefrämjandets styrelse har haft möte. Här kommer en sammanfattning av några av de saker som avhandlades.

Bild & Bubbla nummer 200 har gått till tryck. Den innehåller bland annat en jubileumskavalkad med omslag, en artikel om Ellen Ekman, och en om serier och öl. Nummer 201 skall ha en artikel om Malin Biller.

i samband med Bild & Bubbla nummer 200 genomförs en jubileumskampanj som innebär att ett nytt medlemskap/prenumeration kostar 200 kr för ett år, istället för ordinarie 348 eller 296 kr. Det gäller även juridiska personer (bibliotek etc.), vilket sänker tröskeln för att anmäla sig. Kampanjen sprids med ett vykort i A5 som gått ut till bibliotek och före detta medlemmar, och har redan resulterat i 4–5 nya medlemmar/prenumerationer. Erbjudandet gäller t.o.m. 26 november då B&B nummer 201 beräknas komma ut.

En ny lokalförening har bildats i Jönköping. En inbjudan, med Michael Scholz, är ute på Gotland för att se om vi kan bilda en lokalförening där och hålla en konferens nästa år. Dessutom håller Jamil Mani på att i samarbete med Thomas Karlsson göra likadant i Örebro, där Örebro serieförening skulle kunna bli en lokalförening, med planen att anordna en festival hösten nästa år.

De flesta lokalföreningar har haft sommaruppehåll, men Seriefrämjandet Stockholm har haft några offentliga seriepubar/seriekaféer och medverkat vid Seriegatan under Stockholms kulturfestival i augusti.

En jämställdhetsplan, miljöpolicy och tillgänglighetsplan har antagits.

Fredrik Strömberg är pappaledig under hösten.

Urhundenutdelningen blir som vanligt på Bokmässan, närmare bestämt klockan 15 på lördagen 27 september på Seriescenen. Dick Harrison är utdelare, och efteråt kommer Fredrik Strömberg att ha ett scensamtal med en av pristagarna. Pressmeddelande om priset och pristagarna går ut tisdag 23 september.

I  anslutning till kommande nummer av Bild & Bubbla produceras kort med tips på bra serieböcker, som kan delas ut till ovana (och andra) serieläsare. Till Bokmässan görs ett kort med en lista över de senaste årens Urhundenpristagare. Korten skall inte spridas innan årets pristagare offentliggjorts den 23 september.

Svenskt seriearkivs flytt till Malmö stadsarkivs nya lokaler gått bra. Arkivgruppen och Christian Kindblad har gjort ett jättejobb. Arkivet omfattar nu 250 hyllmeter, men disponerar 700 hyllmeter, samt, tillsammans med Yggdrasilprojektet tre kontorsrum (varav ett dubbelt). Ett hyresavtal är underskrivet. Invigning av Malmös nya stadsarkiv sker på Arkivens dag 8 november. Seriearkivet skall ha en egen invigning till våren. Den 20 november skall stadsarkiven i Malmö, Göteborg och Stockholm ha en konferens i Malmö. Thomas och Jakob skall tala om Seriearkivet respektive Yggdrasil. Nytillskott i arkivet är Janne Lundströms arkiv. Jan Hemmels arkiv skall snart hämtas.

Arbete pågår med fanzinwebbplatsen. Rob & Bob, Robin Larsson och Robert Pettersson ansvarar.

Serietecknarförmedlingens webbplats ligger uppe och är klar så när som på finjusteringar. På årets Seriescen presenteras verksamheten, torsdag kl. 17.00–17.45. Projektledare är Jamil Mani.

Slutrapporten om Seriecenter Stockholm är klar. Projektledare är Stef Gaines

Serieboken Malmö – The True Story producerades i våras, trycktes i somras och utkom den 18 augusti. Beställaren Stiftelsen Framtidsgenerationen har 12 000 ex att dela ut till gymnasieungdomar, och SeF har 1 000 ex till försäljning. Projektledare är Jamil Mani.

Arbetet med seriedatabasen Yggdrasil, som skall dokumentera och förteckna seriepublikationer fortsätter. Projektledare är Jakob Hallin.

Festivalen AltCom 2014 håller på att planeras och hålls 4–9 november i Malmö. Temat för årets upplaga är Postapokalyps. Projektledare är Mattias Elftorp.

Utställningarna Sveriges seriehistoria och Vicky, Jackie, Wendy kan bokas utställningarna för visningar tillsammans och var för sig. De har visats på fem platser, och är bokade på många platser i minst ett år framöver. Nästa plats är Köping (VJW) och Tidaholm (SVS) Projektledare är Jamil Mani (SVS) respektive Hans Holm och Natalia Batista (VJW).

Utställningen Mumindalen har visats på åtta platser och fler är bokade: Helsingfors, Ängelholm och Vaxholm. Utställningskoordinator är Sinikka Hämäläinen. Utopiska visioner har visats i Stockholm och är bokad till Göteborg för v. 45–47. Utställningskoordinator är Sinikka Hämäläinen.

Programmet för Seriescenen 2014 på Bokmässan är klart och publicerat på Seriescenens hemsida. Som tidigare är det ett brett och fullpackat program. Projektledare är Fanny M. Bystedt.

Satsningen från förra året på seriefestivalen i Angoulême fortsätter 2015, med en svensk monter med inbjudna förlag m.m. Projektledare är Fredrik Strömberg.

This entry was posted in Föreningsnytt, Förstasidan, Seriefrämjandet. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>