avatar
Nytt från styrelsen – december 2014

Seriefrämjandets styrelse har haft möte. Här kommer en sammanfattning av några av de saker som avhandlades. Styrelsen önskar alla medlemmar en god jul och ett gott nytt år!

Årsmöte

Årsmötet 2015 kommer att äga rum 26 april, och preliminärt kombineras med invigning av Seriearkivets nya lokaler med föredrag.

Lokalföreningar

Den nya lokalföreningen i Jönköping har haft en festival med massor av utställningar i samma skala som ISV. Mikaela Elf är en stor eldsjäl.

Lokalföreningen i Örebro bildades den 20 november, med Thomas Karlsson som drivande. Örebro serieförening uppgår i lokalföreningen. Man siktar på att ha en seriefestival.

Underlag saknas för närvarande för en lokalförening på Gotland. Man behöver främst värva unga.

Bild & Bubbla

Bild & Bubbla nummer 201 har gått till tryck, och innehåller bland annat en intervju med Malin Biller. Arbetet pågår med nummer 202, med intervju med Sylvain Runberg m.m.

Det nya formatet kommer att börja genomföras från och med nummer 202, som utkommer i mars. Nya planerade inslag är utdrag ur kommande böcker, en debattsida, personporträtt, nyheter om SeFs verksamhet, fler recensioner m.m. Det planeras även aktualitetssidor med nyheter från olika regioner. Tanken är att sänka lösnummerpriset till under 100 kronor.

Svenskt Seriearkiv

Ulf Granberg har engagerats som redaktör för Svenskt seriearkivs andra bok, som planeras utkomma till bokmässan 2015.

Urhunden

Sarah Kläpp har utsetts till ny ledamot i Urhundenjuryn.

Tusen Serier

Projektet Tusen Serier har fått stöd för att fortsätta verksamheten även nästa år, och kommer att ge ut fler böcker under 2015.

I hjärtat av Malmö

Boken ”I hjärtat av Malmö” utkom i augusti och finns till försäljning i Serieaffären m.m.

Seriefristaden

Seriefristaden är ett påtänkt projekt kopplat till fristäder för kulturutövare, med fokus på frågor om yttrandefrihet inom serier. Det har redan visats medialt intresse i bl.a. Sydsvenskan och en debattartikel av Jamil Mani i Skånes Fria tidning.

Seriedatabasen Yggdrasil

Arbetet att dokumentera seriepublikationer inom Seriedatabasen Yggdrasil fortsätter.  Projektet håller på att installeras i de nya lokalerna hos Malmö Stadsarkiv. Vi söker stöd för att köpa in världsledande teknisk utrustning för digital fotografering vid Svenskt Seriearkiv.

Konferens på Gotland

Michel Scholz driver å Uppsala Universitet – Campus Gotlands vägnar ett projekt för att hålla en konferens på Gotland hösten 2015. Planen är att söka stöd för samarbete från SeFs håll.

Seriemedicin

Seriemedicin är en svensk-finsk utställning med Mikael Sol, Pelle Forshed och Kaisa Leka. Projektledaren Allan Haverholm deltog vid Oulu Comics Festival i Uleåborg, Finland kring 6–9 november och presenterade utställningen. Efter Uleåborg skall den visas i Helsingfors. I Sverige är planen att visa i Malmö i januari, och sedan ev. fler platser.

Sveriges seriehistoria och Vicky Jackie Wendy

Utställningen Sveriges seriehistoria visas enskilt eller tillsammans med Vicky Jackie Wendy och fortsätter sin vandring. Den är bokad t.o.m. slutet av 2015. Nästa plats är Regionmuseet Kristianstad i december 2014.

Nästa plats för Vicky, Jackie, Wendy är Arkenbiblioteket i Örnsköldsvik i december 2014.

Mumindalen

Mumindalen visas i Ängelholm 3–28 november.

Utopiska visioner

Utställningen Utopiska visioner skall visas i Göteborg, troligtvis december 2014 eller januari 2015. Den skall visas i Mölnlycke januari/februari 2015.

Mus Mouse Maus

Det har kommit nytt intresse för utställningen Mus Mouse Maus och den skall visas på Almedalsbiblioteket i Visby i januari/februari 2015, med invigning under Förintelsens minnesdag 27 januari.

Angoulême 2015

Satsningen i Angoulême från förra året fortsätter, med en svensk monter med inbjudna förlag m.m.

Serieresidens

Inom projektet Serieresidens har serieskaparen Saša Rakezić, Aleksandar Zograf, funnits på Seriecenter och deltagit i AltCom. Han har även hållit en föreläsning på Almedalsbiblioteket då han var inbjuden av Michael Scholz.

I januari kommer en ny serieskapare från Finland.

This entry was posted in Föreningsnytt, Förstasidan, Okategoriserade, Seriefrämjandet. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>