avatar
Nytt från styrelsen – februari/mars 2015

Seriefrämjandets styrelse har haft möte. Här kommer en sammanfattning av några av de saker som avhandlades.

Årsmöte

Årsmötet 2015 kommer att äga rum lördag 25 april (inte 26 april som tidigare planerats) i Svenskt Seriearkivs nya lokaler i Malmö. Preliminärt program är årsmöte 10.30–11.30, följt av invigning klockan 12.00, samt ett föredrag och en arkivutställning.

Lokalföreningar

Seriefrämjandet Wermland är att betrakta som vilande.

Kansli

På grund av sjukskrivning har något nyhetsbrev inte kunnat skickas ut på sista tiden.

Vi har fått besked nyligen att SeF är centrumbildning från 1 januari, vilket innebär att vi får bidragspengar. Serieförmedlingen är därmed inte längre ett projekt, utan en del av den ordinarie verksamheten.

Fredrik Strömberg måste ta tjänstledigt resten av året från den del av verksamheten som inte berör B&B för att forska.

Seriecenter har strukturerat om i och med att SeF tagit över C’est Bon Kulturs tidigare lokal. Där sitter nu Seriestudion, medan Seriedatabasen numera finns på två håll, i Serieverkstaden (gamla Seriestudion) och våra kontorslokaler på Malmö stadsarkiv.

Svenskt Seriearkiv

Arkivet har beviljats en engångssumma i utvecklingsbidrag från Riksarkivet. Detta skall gå till att förteckna och offentliggöra beståndet, förhoppningsvis i NAD, Nationell arkivdatabas.

Bild & Bubbla

Nästa nummer blir det första i det nya formatet. Det kommer ut i andra halvan av mars och det fysiska formatet blir något större än det tidigare magasinsformatet. En nyhet i planeringen är användandet av ämneskategorier m.m. för att få överblick över mångfalden i innehållet. Lösnummerpriset blir lägre, vilket förhoppningsvis kommer att dra in fler förstagångsläsare. De olika avdelningarna blir färgkodade och det blir ungefär dubbelt så många recensioner som tidigare.

Det nya numret kommer bl.a. att innehålla en förhandstitt på ”Katten och ekorren” av Loka Kanarp, och en intervju med henne, texter om Charlie Hebdo, samt en ny avdelning benämnd Skapande. Geografiskt baserade nyhetssidor tillkommer inom 1–2 nummer.

Utställningar

Mumindalen och Strindbergsutställningen är avslutade. Utopiska visioner visas fortfarande men skall också avslutas. Sveriges seriehistoria och Vicki, Jackie, Wendy visas fortfarande. Seriemedicin skall visas på sjukhuset i Malmö.

Serieresidens

Serieskaparen Miissa Rantanen från Finland har kommit till Malmö för att stanna en månad.

Seriefristaden

Projektet har blivit högaktuellt efter händelserna på Charlie Hebdo. SeF kommer att samarbeta i censurfrågor med bland annat Comic Book Legal Defense Fund i USA, och är stöttande part i Arbetets museums planer på ett nationellt satircenter.

Seriedatabasen Yggdrasil

Arbetet med Seriedatabasen går framåt. En utökning av antalet personer pågår.

Tusen serier

Projektet avslutas under 2015 och blir därefter en egen organisation. Medel till det sista året har kommit från Postkodslotteriet. Den nya organisationen kommer troligen att ta över lokalen på Mitt Möllan.

This entry was posted in Föreningsnytt, Förstasidan, Seriefrämjandet. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>